пʼятниця, 25 вересня 2015 р.

Репортаж "Нехай твоя подорож до лісу буде безпечною".

Районний конкурс літературних творів «Безпека у житті-життя в безпеці". Репортаж "Нехай твоя подорож до лісу буде безпечною".


                                                                  Автор  Ткачук Катерина Михайлівна
                                                                учениця  9 класу
                                                                14 років
                                                                 Вчитель: О. В. Ткачук
Чи подобається Вам ходити до лісу?  Що ви любите робити в лісі? Чи знаєте ви про небезпеки , які Вас підстерігають в лісі? З такими запитаннями  я звернулася до учнів нашої школи. Звичайно вони відповіли що їм дуже подобаються екскурсії в ліс, та от про небезпеки замислилися.  Хто краще всіх знає все про ліс?  Та звичайно лісничий.  Ми вирішили  отримати таку інформацію в  державному підприємстві  « Кіцманський ліс АПК»,  офіс якого знаходиться на території села Нижні Станівці.  Нас гостинно зустріли і розказали багато цікавого про ліси.  Головний лісничий Богдан Михайлович  Гладун відповів на всі питання які нас цікавили?

-Богдане Михайловичу розкажіть нам про наші ліси, та про підприємство яке
відповідає за лісове господарство?
-         Ліс це багатство, яким наділив Буковину Бог.  І тому цим багатством людина повинна вміло розпоряджатися. Діяльність лісгоспу спрямована на вирощування та догляд за лісовими насадженнями. Незмінне правило нашого підприємства: вирубані площі мають бути обов’язково засаджені. У розсадниках лісгоспу зростає велика кількість сіянців. Серед них сосна, дуб, клен, ясен, граб, бук, ялина.  Це потрібно для збільшення природоохоронних функцій: створення бажаних ландшафтів і сприятливих умов для відпочинку населення без порушень природного середовища. 
-         Ми дуже любимо екскурсії в ліс. Та поки що подорожували в ліси які знаходяться поблизу нашої школи.  А яка територія лісу підпорядковується державному підприємству « Кіцманський ліс АПК»?
-          В своєму підпорядкуванні  ми  маємо 4051 гектар лісових масивів.
 З них 80 % займають букові ліси. Тож для подорожей  та екскурсій лісу вистачить.  Головне щоб всі хто любить відпочивати в лісі пам’ятали про правила поведінки в лісі.
-         Маєте на увазі  не пошкоджувати дерева?
-Не тільки.  З настанням теплих днів люди часто відпочивають в лісі. І територія лісу стає пожежонебезпечною аж до жовтня. Ліс вимагає до себе відповідального ставлення. Лісові пожежі небезпечні. А починається все з того, що залишили вогнище не загасле, вогонь поширюється по лісу. А ще часто так трапляється,  що  запалюють на сінокосах , які знаходяться біля лісу не викошену траву , а ще якщо вітряна суха погода, то пожежі не уникнути. Вона завдає величезної шкоди  і тоді коли поширюється по землі і тоді коли вогонь переходить на крони дерев. В цілому в Україні за рік трапляються близико 3,5 тисяч лісових пожеж, які знищують більше як 5 тисяч гектарів лісу. І левова частка їх  трапляється через діяльність людей.
-На території нашого лісу таке траплялося?
-Траплялося,  на щастя в невеликих масштабах. Тому що спільно з рятувальною службою 101 пожежу було вчасно ліквідовано.  Це трапилося в Брусенках.  Загорілася, чи підпалили суху траву, вогнище навіть дісталося до будинків, які знаходилися біля лісу. Ніхто не постраждав. Та мабуть вогонь добре налякав  жителів, тому що таких підпалів біля лісу більше не було, надіюся що і не буде.
- То які правила ви нам запропонуєте щоб ми пам’ятали їх перед екскурсією?
- Встановіть між собою сигнали, щоб не загубити один одного в лісі.  Запам’ятовуйте орієнтири під час руху у лісі. Без зорових  орієнтирів людина починає кружляти і може заблукати.  Виберіть місце для вогнища та обладнайте його. Ніколи не залишайте без догляду, воно може бути причиною лісової пожежі.  Не паліть суху траву біля лісу. І знайте, що мандрівка лісом перш за все повинна бути безпечною і для Вас і для лісу.
-Чи існує кримінальна відповідальність за  підпал який спричинив лісову пожежу.
-Так , звичайно,  є  чітко і зрозуміло прописана стаття Кримінального кодексу, яка безпосередньо стосується підпалів об’єктів рослинного світу. За статею 245 КК , за знищення або пошкодження лісових масивів вогнем , караються штрафом від  5100-8500 гривень,  або обмеженням волі від 2 до 5 років. А якщо такі дії спричинили загибель людей, то ві 5 до 10 років позбавлення волі.  Тому безпека перш за все!!!


Ще багато чого ми цікавого почули і побачили в лісгоспі. І про системи штрафів, за незаконну вирубку дерев, і про роботу лісників, і про систему оцінювання лісу, і про визначення віку лісу. Та основне , ми отримали  настанови як правильно подорожувати лісом.

                              

Немає коментарів:

Дописати коментар